Fluctuo | Drone table concept

8

Drone table concept

Artifort, tafel van de toekomst

Van uit de opdracht ben ik voor mezelf een beeld gaan schetsen van de toekomst. Ik ben vooral gaan denken in extremen. Wat zijn de technieken die gebruikt worden in 2025, welke huidige ontwikkelingen zullen toetreden over 10 jaar. Maar bovenal, wat zijn de belemmeringen van de tafel zoals we hem nu kennen.

De tafel, zoals wij die kennen, is eigenlijk niets meer dan een horizontaal blad dat oppervlakte verschaft voor het plaatsen van objecten die wel of niet gebruikt kunnen worden.Het loopt evenwijdig aan de ondergrond om stabiliteit en evenwicht te
garanderen voor hetgeen dat de tafel op dat moment ‘draagt’. Het blad is verheven van de ondergrond ter comfort en geldt als afbakening, daarbij verzorgen de tafelpoten de hoogte en zorgen voor een vast aanduiding in de ruimte.

Maar wat als de tafel niet werd gelimiteerd door de aanwezigheid van de tafelpoten?

In het Nederlands woordenboek wordt het woord ‘tafel’ als volgt omschreven: ‘Meubelstuk met een horizontaal, vlak blad op één of meer poten om dingen op te zetten of om aan te zitten, bijvoorbeeld tijdens het eten’.

Zoals hier beschreven heeft tot nog toe elk ontwerp van een tafel over de hele wereld een of meerdere poten gehad. Door mijn ontwerp zal het woord ‘tafel’ opnieuw moeten worden beschreven in het huidige woordenboek. Ik heb een tafel ontworpen waarbij het tafeloppervlak niet meer op een massa leunt, maar op lucht. De tafel krijgt door deze toepassing niet alleen een nieuwe betekenis, Maar er ontstaan ook ongekende nieuwe mogelijkheden.

De tafel is niet meer positie-vast. De x- y- en z- coördinaten van de tafel zijn vrij bepaalpaar. Het oppervlak van de tafel is direct verplaatsbaar waardoor een klein oppervlak, een groot oppervlak kan vullen. Opbergen van de tafel kan op diverse manieren en kan op verschillende plaatsen zijn rustpunt vinden. De tafel kan diverse functies aannemen omdat het object zich vrij kan verplaatsen, van werk tafel naar eettafel naar salontafel enz. De tafel kan zelfs de eigenaar volgen en op commando geroepen worden door de ingebouwde stem herkenning.

Kortom de nieuwe mogelijkheden voor het tafelblad zijn eindeloos. De tafel zoals we hem kennen is zo 2014.

Voor u staat een de ‘tafel’ van 2025.

Drone side table